1.2 Bevolkingspiramide
Eerste interpretatie bevolkingspiramide
Een vergelijking van de bevolkingspiramiden van Nederland, Wijchen en het Centrum van Wijchen voor 2020 leert dat de vergrijzing van Wijchen en Nederland niet veel verschilt. Er zit wel een duidelijk verschil in de leeftijdsopbouw als het gaat om de 30 – 45 jarigen. In Wijchen zijn dit er verhoudingsgewijs weinig. Ook de jeugd is in wijchen naar verhouding minder aanwezig dan op landelijk niveau. In het gebied Centrum – Valendries is het beeld – in vergelijking met Nederland en de gemeente Wijchen een beeld van een sterkere vergrijzing en een opmerkelijk geringe aanwezigheid van de jongere bevolkingsgroep.
Een vergelijking van de bevolkingspiramiden in 2030 van dezelfde gebieden laat zien, dat in Wijchen ten opzichte van Nederland de groep 40 – 60 jarigen naar verhouding kleiner is, terwijl de ouderen nadrukkelijker aanwezig zijn. Dit heeft -zoals ook in andere dashboards zichtbaar wordt- gevolgen voor de mantelzorgcapaciteit, die in de meeste gevallen wordt geleverd door de groep mensen in de leeftijd van 50 – 65. Deze ontwikkeling brengt derhalve risico’s met zich mee op een verslechtering van de sociale infrastructuur. In het gebied Centrum – Valendries is deze tendens nog sterker aanwezig. Een vooruitblik tot 2040 laat deze tendens in versterkte mate zien.
In 2040 zijn er volgens deze prognose meer mannelijke 65 plussers dan mannen van jonger dan 25 en meer vrouwelijke 65 plussers dan vrouwen van 30 jaar en jonger. In het gebied Centrum – Valendries zet de vergrijzing eveneens zichtbaar door. In de onderscheiden 4 pc gebieden kunnen aanzienlijke verschillen in bevolkingsontwikkeling optreden. Zo laat bijvoorbeeld de wijk Alverna in 2040 een aanzienlijk jonger beeld zien dan de wijk centrum – Valendries.
Toelichting bevolkingspiramide
Met behulp van de bevolkingspiramide is de opbouw van de bevolking naar geslacht en leeftijd te zien over de periode 2000 – 2050. Door drie bevolkingspiramides naast elkaar te zetten, wordt het mogelijk de ontwikkeling van drie gebieden -eventueel van verschillend niveau- naast elkaar te zetten. Werken met de bevolkingspiramide geeft overigens snel een beeld van de (toekomstige) vergrijzing en het teruglopen van het mantelzorgpotentieel (de leeftijdsgroep van 50 – 65 jaar).
Bronnen voor de piramide zijn het CBS met de 2060 prognose, het PBL met de 2050 prognose en het CBS voor de ontwikkeling van 2000 – 2020.