1.3 Demografische factoren
Eerste interpretatie demografische factoren
In 2000 kende Wijchen een relatief grote groep 30 tot 55 jarigen. Deze groep is in 2020 20 jaar ouder geworden. Wijchen kent een grote groep 50 tot 75 jarigen. Ouderen tot 75 zijn vaak nog relatief gezond, maar boven de 75, en in het bijzonder boven de 85 jaar, gaat de gezondheid de aandacht vragen. In 2020 zijn deze leeftijdsgroepen nog niet sterk gegroeid, maar in 2040 wel: de dubbelde vergrijzing. Procentueel en in aantal gezien de nemen tot 2050 alle leeftijdscategorieën in omvang af, behalve de categorie 65+. In 2045 zijn er meer inwoners van 70 jaar en ouder dan 25 jaar en jonger.
Nader inzoomen op deze categorie leert, dat de groei tot 2040 voor rekening komt van de 75 plussers. De groei komt voor het overgrote deel voor rekening van de eenpersoons 75 plus huishoudens.
Vergelijking van de postcode 4 gebieden levert vergelijkbare beelden op: een forse daling van het aantal inwoners in de categorie 50 – 65 en een forse toename van het aantal 65-plussers.
In de leeftijden 0-15 en 15-30 zien we een wat teruglopend aantal, terwijl het aantal inwoners in de categorie 30 – 50 redelijk stabiel blijft.
Eenzelfde beeld levert de KAN-regio op, zij het, dat de daling van het aantal inwoners van 50 – 65 daar minder hoog is en het aantal inwoners van 0-15 zelfs wat oploopt richting 2050. Wijchen krijgt in de periode 2020 – 2050 te maken met -het is al eerder geconstateerd- een teruglopend aantal inwoners in de leeftijd van 50-65 jaar. In de leeftijdscategorie 65 – 75 ontwikkelt zich in de periode 2030 – 3040 een piek om daarna wat af te zwakken.
migratie
De beschikbare migratiecijfers van het CBS laten over de jaren 2015 – 2019 zien, dat verhuizingen naar of vanuit andere gemeenten zich in zeer belangrijke mate afspelen binnen de Regio rondom Wijchen. Veel verhuizingen vinden plaats tussen Wijchen en Nijmegen, Beuningen en Heumen. Daarnaast wordt zichtbaar, dat vanuit Wijchen inwoners vertrekken naar de studentensteden om later (deels) weer terug te komen.
Toelichting demografische factoren
De ontwikkeling van de bevolking van een gebied wordt bepaald door de volgende factoren:
• Levend geborenen
• Overledenen
• Mensen, die zich gevestigd hebben vanuit Nederland
• Mensen die vertrokken zijn naar elders in het land
• Immigratie
• emigratie
Het overzicht van deze factoren ziet u in het linker gedeelte van dit dashboard. De verschillende combinatiemogelijkheden geven u een indruk van de bevolkingsontwikkeling van de laatste twintig jaar. U kunt bijvoorbeeld zichtbaar maken hoe de vestiging of het vertrek van het aantal inwoners tussen de 65 en 75 in de afgelopen periode verlopen is. Daar de onderwerpen van de dashboards wonen, zorg en ouderen zijn, is er wat betreft de ouderen een onderscheid gemaakt in de leeftijdsgroepen 65 – 75, 75- 85 en 85 plus.
Bij de grafiek moet een kanttekening geplaatst worden en wel bij de aantallen verhuizingen. Gemeentelijke herindelingen maken het niet mogelijk om een landsdekkende tijdreeks te maken. Dat komt, omdat na een herindeling inwoners administratief van de niet meer bestaande gemeente naar de nieuwe gemeente verhuizen, maar feitelijk verhuizen ze niet. Om toch een landsdekkende tijdreeks te kunnen maken is het nodig om niet alleen de verhuizingen van en naar gemeenten mee te nemen, maar ook alle verhuizingen binnen de gemeente.
In de grafiek lijkt het om veel verhuizingen te gaan, maar de saldoberekening komt uit op het juiste aantal.
In het rechter gedeelte worden de verhuizingen binnen Nederland van en naar Wijchen zichtbaar gemaakt in de periode 2011 – 2020.