2.4 Ouderen: inkomen en vermogen
Eerste interpretatie Ouderen: vermogen, inkomen
Deze interpretatie betreft in eerste instantie de gehele gemeente. Bekeken is het inkomen van 65 plus huishoudens in twee inkomensklassen: onder de 38000 en boven de 38000 euro.
Een vergelijking van de inkomens van de huishoudens van Wijchen leert, dat er relatief minder huishoudens zijn dan het landelijk gemiddelde met een inkomen onder de 38000 en wat meer met een inkomen van boven de 38000 euro.
Echter per pc 4 gebied kunnen de cijfers verschillen en dat doen ze ook.
Zo zijn hebben in de gebieden Homburg en Alverna meer huishoudens een lager inkomen dan gemiddeld in Nederland, terwijl dit in Woezik en Wijchen Zuid juist omgekeerd is.
Tegelijkertijd is er een andere tendens zichtbaar. Het heeft er alle schijn van, dat de huishoudens in de leeftijdscategorie 65 – 75 meer geld hebben dan de huishoudens in de leeftijdscategorie 75 plus. Dat geldt zowel het inkomen als het vermogen.
Voor de woonbehoefte van ouderen geeft dit aan, dat de toekomstige 75 plus huishoudens waarschijnlijk op een andere manier in hun huisvesting willen voorzien dan de huidige 75 plus huishoudens. Er zijn al voorbeelden bekend in het land, waar de kleine bejaardenwoningen van vroeger tijden gesloopt worden en waar grotere en luxere woningen voor in de plaats komen, uitgaand van veranderende woonbehoeften van ouderen. Deze ontwikkeling vraagt om aandacht bij het realiseren van toekomstige woningen voor ouderen dan wel het aanpassen van de huidige voorraad.
Toelichting Ouderen: inkomen, vermogen
In dit dashboard ziet u de verdeling van de inkomens en het vermogen van 65 plus huishoudens ten opzichte van het Nederlands gemiddelde. Deze data zijn (inclusief de gehanteerde onderverdeling) afkomstig van het CBS. Gekozen is voor de inkomens en vermogens van huishoudens, omdat het tenslotte de huishoudens (een- en meerpersoons) zijn, die ergens wonen en niet de individuele inwoner.
Bij de waardering van inkomens en huishoudens is uitgegaan van het Nederlands gemiddelde als maatstaf. Dat maakt het ook gemakkelijker om de situatie in Wijchen te vergelijken met andere gemeenten. Dat is ook de reden waarom hier het KAN-gebied is weergegeven en niet uitsluitend Wijchen.
De kleuren in het dashboard laten de vergelijking met het Nederlands gemiddelde zien. Dit laat zich toelichten aan de hand van een voorbeeld. In geval u kiest voor huishoudens 65+ en inkomen tot 22.000 euro, dan ziet u dat het gebied Homburg donker groen kleurt. Dat wil zeggen, dat daar meer 25% van de bevolking een lager inkomen heeft dan 22.000 euro. Landelijk is dat 21%. Dit wil zeggen, dat relatief meer 65 plus huishoudens van dit gebied inkomen hebben dat lager is dan 22.000 euro ten opzichte van Nederland.
In de hoogste inkomensklasse ziet u -zoals verwacht mag worden- het tegenovergestelde.
Gemiddeld heeft in Nederland 31 % van de 65 plus huishoudens een inkomen van meer dan 45.000 euro. In het gebied Homburg is dit 22%.
Op een vergelijkbare manier wordt het vermogen in beeld gebracht.
Voor de onderverdeling van de inkomens in twee klassen is gekozen voor de grens van 38.000 euro. Dit, omdat deze de grens van het inkomen voor de sociale huurgrens het dichtst benaderd.
Er moet een voorbehoud gemaakt worden bij deze data, omdat het CBS op 4 pc niveau een over een gering aantal postcodegebieden geen cijfers gepubliceerd heeft. Voor Wijchen betekent dit, dat percentages niet altijd optellen tot 100%. Niettemin zijn er voldoende data om een betrouwbare indicatie te geven.